Новини
Що потрібно знати про холеру
Влітку 2022 року Україні загрожують спалахи холери через катастрофічну ситуацію в Маріуполі та інших окупованих містах. Жителі багатьох окупованих міст змушені жити в умовах антисанітарії і відсутності чистої води - ідеальних для спалахів холери. А заражені люди можуть поширити хворобу по країні.
Випадки холери в Україні були зареєстровані у 1998, 1999, 2007, 2011 роках. У 1998 році холеру фіксували у Донецькій області та в Криму, у 1999 році значний спалах поширився по кількох південних та східних регіонах України, випадки фіксували у Дніпропетровській, Донецькій, Запорізькій та Одеській областях.
Холера швидко поширюється, навіть поодинокі випадки можуть призвести до епідемії. Тому Всесвітня організація охорони здоров’я відносить холеру до особливо небезпечних інфекцій і зобов’язує країни повідомляти про кожен виявлений випадок.
Холерний вібріон потрапляє у водойми зі стічних вод, де може довго зберігатися у життєздатному стані. Сучасні методи очищення каналізаційних відходів суттєво зменшили поширення холери у світі. Втім, стихійні лиха та війни час від часу призводять до спалахів інфекції.
Головний державний санітарний лікар України Ігор Кузін пояснив, що ситуація з поширенням інфекційних захворювань у Маріуполі стала критичною через масові поховання людей в недозволених місцях та відсутність доступу до питної води.
З 1 червня Міністерство охорони здоров'я України почало посилений нагляд за всіма випадками на території України, які можуть бути схожими на холеру.
Холера — це гостра діарейна інфекція, що виникає при вживанні харчових продуктів або води, заражених бактерією Vibrio cholerae О1 або О139.
Як передається холера?
Джерелом збудника інфекції є людина – хворий або носій вібріонів.
Людина може заразитися холерою під час пиття води або вживанні продуктів, заражених бактеріями. Найчастіше джерелами інфекцій харчового походження є сирі або такі, що не пройшли достатньої теплової обробки морепродукти, свіжі фрукти та овочі, а також інші продукти, заражені під час їх приготування або зберігання.
Інкубаційний період
Інкубаційний період триває від кількох годин до 5 днів. Хвороба, зазвичай, починається гостро і призводить до різкого зневоднення організму.
Особливості холерного вібріону
Холерний вібріон може зберігати життєздатність у воді протягом тривалого часу, у харчових продуктах при кімнатній температурі протягом 2-5 днів, на поверхні плодів і овочів в умовах сонячного освітлення упродовж 8 годин, при низьких температурах та у морській воді — 2 тижнів і більше, у кишківнику окремих річкових та морських тварин — декількох місяців. Під час кип’ятіння холерний вібріон гине протягом хвилини, є малостійким до висушування, до прямого сонячного опромінення, є надзвичайно чутливим до дії звичайних дезінфектантів.
Симптоми холери
Першими симптомами холери є діарея, блювота, болі у животі.
Характерні симптоми холери:
- частий, до 10 і більше разів на добу, пронос. При цьому людина втрачає багато рідини – до 20 літрів на добу. У результаті втрати рідини відбувається згущення крові і зневоднення організму;
- через втрату з рідиною мікроелементів з’являються м’язові судоми, частіше за все – починаючи з литкових м’язів;
- загострення рис обличчя, очі западають, синіють губи і вушні раковини;
- холодна шкіра (холера – одна з небагатьох інфекцій, що супроводжуються нормальною або навіть зниженою температурою тіла);
- шкіра втрачає пружність, легко збирається в складки і дуже довго розправляється, а шкіра стоп і рук стає зморшкуватою (так звані «руки прачки»);
- задишка, різка слабкість.
Пам'ятайте! При своєчасно розпочатому лікуванні нетяжка форма холери закінчується повним одужанням. За відсутності ефективної терапії протягом 2-3 днів, у хворого може розвинутись кома, можливі летальні наслідки.
Чи можна запобігти холеру?
Щоб уникнути захворювання, дотримуйтесь простих правил:
- якщо продукт не можна закип’ятити, зварити/посмажити і очистити (від шкірки, кірки тощо), його не можна вживати в їжу;
- не купуйте продукти харчування, зокрема – рибу, у місцях стихійної торгівлі;
- не купайтеся і не ловіть рибу у забруднених водоймах;
- дотримуйтеся особистої гігієни, ретельно мийте руки перед тим, як брати чи готувати їжу, після відвідування туалету;
- використовуйте чисту воду;
- мийте овочі і фрукти перед вживанням;
- ретельно готуйте їжу, проварюйте чи просмажуйте продукти харчування перед вживанням.
- в подорожах, при стихійних лихах за неможливості використовувати питну воду гарантованої якості - використовуйте спеціальні засоби (таблетки) для знезараження води.
Державною установою «Запорізький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ» здійснюються моніторингові дослідження якості питної води у місцях водозаборів, на водопровідних спорудах та мережах централізованого господарсько-питного водопостачання на території Запорізької області, а саме в м. Запоріжжя, м. Токмак, м. Вільнянськ, м. Енергодар.
Наразі відхилень від нормативних показників за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками не встановлено.
Понеділок, 13 Червня 2022 10:32 | Переглядів: 259