Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Березень 2024 »
Пн   4 11 18 25
Вт   5 12 19 26
Ср   6 13 20 27
Чт   7 14 21 28
Пт 1 8 15 22 29
Сб 2 9 16 23 30
Нд 3 10 17 24 31

Пошук

Новини

Карантинний бур’ян - амброзія полинолиста

Розпочинається період масового цвітіння амброзії полинолистої – небезпечного карантинного бур’яна, який завдає значної шкоди сільському господарству.

Розвиваючи потужну кореневу систему та велику надземну вегетативну масу, амброзія швидко заселяє сільськогосподарські угіддя та пустирі, витісняючи місцеві види рослин.

Вона містить речовини, які погіршують смакові якості молока і молочних продуктів при поїданні її коровами. 

Крім великої шкоди для сільського господарства, амброзія полинолиста може викликати алергічну хворобу, так звану «осінню пропасницю», яка супроводжується підвищенням температури, набряком слизової оболонки верхніх дихальних шляхів і очей, погіршенням зору та приступами бронхіальної астми.

За останні роки площа поширення значно зростає завдяки швидкому її розповсюдженню.

Причинами є висока насіннєва продуктивність, потужна коренева система, здатність витримувати підтоплення, утворюючи при цьому додаткові корені, дозрівання насіння молочної та воскової стиглості і отримання повноцінних сходів, висока життєздатність насіння, висока відновлювальна здатність.

Насіння зберігає схожість 10-40 років.

Амброзія поширюється лише насінням, з насіннєвим матеріалом, відходами, сіном, транспортними засобами, тваринами та людиною.

Насіння її легко розноситься водою під час повені, злив і при зрошенні.

Цей злісний бур’ян, розвиваючи потужну стержневу кореневу систему, відбирає в культурних рослин поживні речовини та сонячне світло і відповідно пригнічує в рості культурні рослини. 

Тому, наразі  всі зусилля повинні бути направлені на знищення амброзії, щоб не допустити цвітіння та утворення насіння.

На необроблюваних землях амброзію та інші бур’яни треба знищувати механічним методом, а також застосовувати гербіциди суцільної дії.

На землях із високими санітарно-гігієнічними вимогами (сіножаті, пасовища, прифермські ділянки) потрібно створювати штучні фітоценози з багаторічних бобових і злакових трав або їх суміші (люцерна із стоколосом та кострицею). Такі суміші за два-три роки добре розростаються й практично повністю пригнічують амброзію полинолисту. 

Узбіччя доріг за наявності на них амброзії треба обробляти гербіцидами суцільної дії.


УВАГА: захисні заходи слід застосовувати із дотриманням Державних санітарних правил: https://zakon.rada.gov.ua/rada/show/v0001282-98#Text



П'ятниця, 26 Серпня 2022 14:14 | Переглядів: 147

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]