Офіційний сайт Запорізької районноі державної адміністраціі

Розділи

Календар

« Квітень 2024 »
Пн 1 8 15 22 29
Вт 2 9 16 23 30
Ср 3 10 17 24  
Чт 4 11 18 25  
Пт 5 12 19 26  
Сб 6 13 20 27  
Нд 7 14 21 28  

Пошук

Новини

Відповіді на поширені питання про кір

Розповідаємо детально, чому в Україні виник спалах кору і як довго він триватиме, чому від кору померли люди і як захистити себе від хвороби.

Чому зараз так багато уваги приділяють кору?
В Україні триває спалах кору, з початку якого захворіли 80 тисяч людей. З 2017 року внаслідок кору померла 31 людина.

За 12 місяців 2018 року в Україні зареєстрували близько 55 тисяч випадків захворювання та 16 смертей внаслідок нього. А з з 28 грудня 2018 р. до 22 лютого 2019 р. на кір в Україні захворіло 24 042 людини — 10 588 дорослих та 13 454 дитини. Загалом цього року померло вже десятеро людей.

У 2018 році найбільша кількість захворілих була у Львівській області (11 873), Івано-Франківській (5 617), Закарпатській (4 733), Тернопільській (3 658), Вінницькій (3 422) та Чернівецькій (3 384).

Хоча серед захворілих багато дорослих, найбільше на кір хворіють діти. Ризик збільшується і через спільне перебування дітей у школах та дитячих садках. Тому дуже важливо, щоб діти були вчасно вакциновані за календарем щеплень.

Які причини спалаху кору?
Спалахи кору мають циклічний характер і відбуваються в Україні кожні 5–6 років. Головна причина — низьке охоплення щепленнями проти кору. До цього призвела нестача вакцин у 2009–2015 роках, а також антинаукові міфи, які суперечать доказовій медицині. У 2016 році менше від 50% українських дітей були вакциновані проти кору згідно з національним календарем щеплень. І хоча вже 2017 року рівень охоплення імунізацією суттєво зріс (93,3% дітей 1 року та 90,7% дітей 6 років отримали вакцину від кору відповідно до календаря), залишається велика частка дітей, які пропустили планові щеплення в попередні роки. Це означає, що незважаючи на те, що в останні кілька років рівень вакцинації в Україні виріс, все одно він є недостатнім і створює сприятливі умови для поширення кору. Адже, як мінімум, 95% дітей повинні мати щеплення для того, щоб вірус не поширювався.

Як довго триватиме спалах?
Спалах триватиме, поки в країні не з’явиться колективний імунітет, що зупинить поширення інфекції. Для цього принаймні 95% незахищених людей мають отримати дві дози вакцини.

Тому надзвичайно важливо вакцинувати всіх дітей, які пропустили будь-яку дозу вакцини проти кору в попередні роки. Лише з рівнем вакцинації 95% можна запобігти госпіталізації та смертям внаслідок кору.

Чому від кору померли люди?
Кір — смертельно небезпечна хвороба, яка може призвести до пневмонії, вушної інфекції (отиту), запалення мозку (енцефаліту), інших серйозних ускладнень, а також до інвалідності та смерті. Не існує специфічного лікування від кору, єдиний захист — вакцинація.

Що таке кір і в чому його небезпека?
Кір — дуже заразне інфекційне захворювання, спричинене вірусом. Захворювання поширюється повітряно-крапельним шляхом, коли людина кашляє або чхає. На кір можуть захворіти всі: діти й дорослі. Кір може мати тяжкий перебіг і часто потребує госпіталізації. Хворі на кір тривалий час є заразними. Інфекція може викликати ускладнення (пневмонію, енцефаліт), призвести до інвалідності чи смерті.

Як передається кір?
Збудник кору легко передається від хворої до здорової людини повітряно-крапельним шляхом при чханні, кашлі або розмові. Вірус кору може виживати (тобто бути здатним заразити інших) в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

9 з 10 нещеплених людей, що контактують із хворим, будуть інфіковані.

Які симптоми захворювання?
Підвищення температури, головний біль, нежить, сухий кашель, збільшення лімфовузлів, запалення слизової оболонки очей (сльозотеча, чутливість до світла, можливі гнійні виділення), діарея та блювота.

На 4—5 день хвороби з’являються червоні висипання, які починаються зі шкіри голови й обличчя, а згодом розповсюджуються на все тіло. Хвороба може тривати більше ніж місяць.

До яких ускладнень може призвести кір?
Захворювання може спричинити пневмонію, вушну інфекцію (отит), запалення мозку (енцефаліт), інші серйозні ускладнення, а також інвалідність і смерть.

Чи є ліки від кору?
Специфічного лікування від кору немає. Лікують лише симптоми і, в разі виникнення бактеріальних інфекцій, призначають антибіотики. Може знадобитися перебування в реанімаційному відділенні. Проте захворюванню можна запобігти.

Єдиний надійний метод захисту від кору — вакцинація.

Для кого небезпечний кір?
Кір загрожує всім нещепленим дорослим і дітям. На сьогодні в Україні існує високий ризик захворювання на кір серед дітей, які не мають щеплення. Підлітки та дорослі, які раніше не хворіли на кір і не були вакциновані, також є вразливими до захворювання. У дорослих і дітей, менших від 1 року, кір зазвичай має набагато тяжчий перебіг.

Хвороба особливо небезпечна для дітей до 5 років.

Кір — одна з головних причин смертності дітей у світі. За оцінкою Всесвітньої організації охорони здоров’я, в 2015 році внаслідок цього захворювання померли понад 134 тисячі людей у світі.

Як захиститися від кору?
Єдиний надійний метод профілактики кору — вакцинація. Вона формує специфічний імунітет, унаслідок чого організм людини стає невразливим до захворювання. Дотримання здорового способу життя, так званий «загальний імунітет» НЕ захищають від кору! Від цієї хвороби захищають 2 дози вакцини. Згідно з календарем щеплень в Україні, в 12 місяців роблять перше щеплення від кору, а в 6 років — вводять другу дозу вакцини.

За інформацією Міністерства охорони здоров"я України



Середа, 06 Березня 2019 14:39 | Переглядів: 793

Карта району


Всі матеріали на цьому сайті розміщені на умовах ліцензії Creative Commons Attribution 4.0 International

закрыть

Шрифт: [большой] [маленький]

Контраст: [белый] [синий] [зеленый] [черный]

[Сбросить настройки]